planimetria
Mysia: Oblicz promień okregu wpisanego w trójkąt:
a) prostokątny równoboczny, którego wysokość opuszczona na przeciwprostokątną ma długość 3:
b) o bokach:20,21,29
4 paź 23:23
Klaudia:

a)
1 sposób
|OC
√2 i |DC|=3
|DC|=r+r
√2= r(
√2+1) ⇒ r(
√2+1)=3 ⇒ r=3(
√2−1) [j]
===========
5 paź 00:34
Klaudia:
W a) ma być prostokątny "równoramienny" a nie równoboczny
5 paź 00:36
Klaudia:
|OC|=r√2
5 paź 00:37
Klaudia:
b) a=20 , b=21, c=29
Masz wzór
| | a+b−c | |
r= |
| =................... |
| | 2 | |
5 paź 00:39