matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaz rownanie
pepe:
rozwiaz rownanie:
sinx
sinx
−
= 2
1−sinx
1+sinx
π
π
Doszedłem do wyniku że x=
+ kπ lub x=−
+ kπ
4
4
ale w odpowiedziach mam zapisane że x=
(2kπ+1)π
4
+ kπ czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć skąd taki zapis?
4 paź 22:42
Jolanta:
π
3π
5π
7π
napisałabym ze x=
+2kπ v
+2kπ v
+2kπ v
+2kπ
4
4
4
4
5 paź 11:26
Jerzy:
(2k +1)π
Te cztery zapisy można zapisać jako jeden: x =
4
5 paź 11:28