Prosze o rozwiazane
5-latek: W okrag wpisano dwa trapezy o bokach odpowiednio rownoleglych .
Udowodnij ze przekatne trapezow sa tej samej dlugosci
4 paź 22:17
5-latek: Dobranoc
4 paź 22:33
5-latek:

Mamy tak
ABIIEF
DCIIHG
GFIICB
HEIIDA
Z twierdzenia o rownosci kątow o ramionach odpowiednio rownoleglych mamy ze
∡ABC=∡EFG
∡BCD=∡FGH
∡CDA=∡GHE
∡DAB=∡HEF
Czy z tego juz moge wyciagnac wniosek ze przekatne tych trapezow sa rownej dlugosci ?
Zadanie jest w rozdziale Kąty w kole .
5 paź 08:52
5-latek: Dobrze juz wiem
Korzystam z twierdzenia ze jesli dwa katy wpisane w okrag sa rowne to cieciwy na ktorych sa
opatre sa rownej dlugosci
Wiec z rownosci kątow
ABC i EFG wynika ze AC=EG
z rownosci kątow
DAB i HEF winika ze DB=HF
5 paź 09:14