gabi:
Ośmiościan foremny to bryła złożna z dwu ostrosłupów
o podstawie kwadratu sklejonych podstawami,
Krawędzie boczne tych ostrosłupów mają długość a= 6 cm
ściany tch ostrosłupów są trójkatami równobocznymi
| | a2√3 | |
to Pc (ośmiościanu) = 8* |
| = 2a2√3= 72√3 cm2
|
| | 4 | |
| | 1 | | a2√3 | |
Vośmiościanu= 2*Vostr.= 2* |
| * |
| *Hostr.
|
| | 3 | | 4 | |
H wyliczysz z Δ−ta prostokątnego:
a −− dł. przeciwprostokątnej
| | a√2 | |
12dkwadratu = |
| −−− to długość przyprostokątnej
|
| | 2 | |
H −− dł. drugiej przyprostokątnej
z tw. Pitagorasa:
| | a√2 | | a2 | | a2 | |
H2= a2 − ( |
| )2= a2− |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
V
ośmiościanu= dokończ już sama