Dwumian Newtona
qbb: Witam, proszę o małą pomoc jakiegoś doświadczonego ucznia/nauczyciela
| | a | |
Znajdź środkowy wyraz rozwinięcia dwumianu ( |
| − √x) do potęgi 16 |
| | x | |
Znalazłem sobie co to jest dwumian Newtona. Jak się domyślam wyrażenie po rozwinięciu będzie
miało 17 wyrazów.
Muszę znaleźć środkowy zatem dziewiąty.
| | | | a8 | | a8 | |
Będzie on wynosił | * |
| * x4 zatem 12870 |
| |
| | | x8 | | x4 | |
Czy to rozwiązanie jest dobre i wystarczające czy trzeba coś jeszcze napisać?
4 paź 21:23
5-latek: To rozwiazanie jest dobre
4 paź 21:28
karnas: Wiedząc, że suma pierwszego, drugiego i trzeciego wyrazu rozwinięcia tego dwumianu równa jest
46.Znajdź wyraz NIE zawierający x
Podpinam sie
4 paź 21:35
Mila:
Jaki to dwumian?
Ogólnie to:
Szukany wyraz jest postaci:
k wyznacza się z warunku:
a
n−k*b
k=x
0
4 paź 22:01
karnas: ten sam, to zadanie z tego samego podręcznika
4 paź 22:23
Mila:
Coś mi tu nie pasuje, czy treść polecenia 21: 35 przepisałeś dokładnie ?
Masz może odpowiedź?
4 paź 22:49
Mila:
Może suma współczynników jest równa 46?
4 paź 23:09
qbb: Chyba chodzi o to, że suma współczynników jest równa 46. Miałem takie zadanie
5 paź 10:26
Mila:
W takim razie:
2n+n
2−n−90=0
n
2+n−90=0
n=9
dla dwumianu:
| | 1 | |
k wyznaczamy z warunku:( |
| )9−k*(√x)k=x0 |
| | x | |
x
12k−9+k=x
0
k=6
k+1=7 w siódmym wyrazie nie występuje x
spr:
| | a | | | | a3 | | | |
*( |
| )9−6*(√x)6= | * |
| *x3= | *a3 |
| | x | | | x3 | | |
5 paź 15:01