optymalizacja
Ola: Rozważmy graniastosłupy prawidłowe trójkątne, w których suma długości
wszystkich krawędzi jest równa 9. Jaką największą objętość może mieć taki graniastosłup?
prosiłabym o rozwiązanie krok po kroku, gubię się przy ustalaniu funkcji
| | 1 | |
wyszła mi V(a) = |
| (3√3a2 + 2√3a3) |
| | 4 | |
a to krawędź podstawy graniastosłupa
4 paź 20:59
Janek191:
6 a + 3 b = 9 / : 3
2 a + b = 3
b = 3 − 2 a
| | a2 √3 | |
V(a) = |
| *( 3 − 2a) |
| | 4 | |
4 paź 21:02
yht:
a − krawędź podstawy
h − wysokość
6a+3h=9 → h=3
−2a
pochodna...
4 paź 21:03
Ola: tak błędem był minus, dlatego a mi nie należało do dziedziny >.< dzięki
a będzie równe 1 ?
4 paź 21:06
yht:
Tak
4 paź 21:07
Ola: dziękuję
4 paź 21:08