zapis
x:
Mam coś takiego:
A = {−1, 0, 1}, <A, +>
Jak powinienem czytać <A, +>? Jako działanie "+" określone na/w zbiorze A?
4 paź 19:40
x:
i jeżeli tak, to czy oznacza to, że zarówno każdy element dziedziny jak i zbioru wartości musi
należeć do A?
Wówczas dodawanie nie byłoby możliwe (np. 1+1=2) na takim zbiorze, a mnożenie byłoby możliwe..?
4 paź 19:49
Janek191:
+ jest działaniem wewnętrznym , jeżeli + oznacza zwyczajne dodawanie arytmetyczne
−1 + 0 = − 1
0 + 1 = 1
− 1 + 1 = 0
4 paź 20:58
x: a co z np. 1 + 1 = 2, które wychodzi poza zbiór A?
4 paź 21:03
Janek191:
Jaka jest treść zadania ?
4 paź 21:04
x: Nie mam zadania, przerabiam materiał z 1 wykładu i ćwiczeń.
Zapisałem, że nie może być <A,+> (ponieważ wychodzi poza zbiór), a <A,*> jest ok, bo jest
wewnętrzne.
4 paź 21:07
Janek191:

Może taka tabelka działania + ?
4 paź 21:10
x: Dlaczego wpisałeś, że −1 −1 = 0 i 1 + 1 = 0?
4 paź 21:13
Janek191:
Tak zdefiniowałem działanie +.
To nie jest zwyczajne działanie arytmetyczne.
W algebrze możemy w różny sposób definiować działania, np.
a ♠ b = a*b − 1
a ♦ b = 2 a + b
itp. i sprawdzać jakie własności ma to działanie.
4 paź 21:17
x: Rozumiem − ja jednak zakładałem, że jest to dodawanie

A jeżeli chciałbym w miarę (do praktycznego stopnia) formalnie zdefiniować Twoje 1 działanie,
to jak miałbym to zrobić?
♠: R x R → R
⋀x,y∊R(a♠b=a*b−1)
jakoś tak?
4 paź 21:25
x: Oczywiście miało być ⋀a,b∊R
4 paź 21:26
Janek191:
Może być tak lecz nie koniecznie.
Np.
Może być ℚ X ℚ ,
4 paź 21:30
x: Ok, ale te 2 linijki, które napisałem są konieczne i dostateczne (czy jak to tam matematycy
piszą)?
4 paź 21:32
Janek191:
Tak
4 paź 21:39
x: Serdeczne dzięki za pomoc
4 paź 21:40