Oblicz prawdopodobieństwo
princi5567: 1. Z talii 52 kart losujemy 7 kart. Ile jest takich wyników losowania,
wśród których są karty wszystkich czterech kolorów?
2. Cyfry 1,2,3,4,5,6,7,8,9 ustawiamy losowo w jednym rzędzie.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że utworzona w ten sposób dziewięciocyfrowa liczba
jest podziemna przez 4.
4 paź 19:30
Mila:
2)
dwucyfrowa końcówka musi być podzielna przez 4
....12,...16, ...24, ....28,....32, ...36, ....48, ....52,
...56,...64, ....68, ....72, ...76, ....84,. ...92, ... 96
pozostałe cyfry ustawiamy na 7! sposobów
16*7!
| | 16*7! | | 16*7! | | 16 | | 2 | |
P= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 9! | | 7!*8*9 | | 8*9 | | 9 | |
4 paź 21:38
princi5567: Dziękuję
5 paź 16:55
Mila:
5 paź 16:57