Oblicz prawdopodobieństwo
princi5567: 1. 1. Rzucamy trzy razy ośmiościenną symetryczną kostką, która na ściankach ma kolejno liczby
1,2,3,4,5,6,7,8.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A−suma kwadratów otrzymanych liczb jest podziemna przez 4.
2. W pudełku znajdują się piłeczki: 2 zielone, 5 żółtych, 6 czerwonych i 7 niebieskich.
Zosia wyjmuje losowo 4 piłeczki. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
A−co najmniej jedna z wylosowanych piłeczkę jest żółta
4 paź 19:29
iteRacja:
2/ oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do A czyli A' − żadna wylosowana nie jest
żółta
4 paź 23:00
Mila:
1)
|Ω|=8
3
Kwadrat liczby całkowitej przy dzieleniu przez 4 daje resztę 0 (gdy
liczba jest parzysta) lub 1 (gdy liczba jest nieparzysta).
A− suma kwadratów otrzymanych liczb jest podziemna przez 4
{2,4,6,8}
|A|=4
3
4 paź 23:22
Mila:
Princi nie zauważa naszych rozwiązań?
4 paź 23:54
Mila:
Więcej liczenia :
2)
2+5+6+7=20
A−co najmniej jedna z wylosowanych piłeczek jest żółta
|A|=5*455+10*105+10*15+5=3480
5 paź 00:13
princi5567: Dziękuję
5 paź 16:58