rozklad pchel na psie
olowek:
w jaki sposob moge obliczyc na ile sposobow moge rozmiescic 10 pchel na 2 psach zakladaj, ze na
jednym i na drugim ma byc ich po 5?
4 paź 19:24
Mila:
Pchły przejdą na Ciebie.
4 paź 19:24
5-latek: Dobry wieczor
Milu
4 paź 19:29
olowek: Hehe...
Moje pytanie bierze się z fragemtu pewnego tekstu "(...)Mówili−
śmy wtedy, że układ pcheł na dwóch psach doszedł
do stanu równowagi. Zauważmy, że stan równowagi
pcheł na psach to taka ich konfiguracja, która jest naj−
bardziej prawdopodobna. Rzeczywiście jeśli mamy
do dyspozycji 10 pcheł, to istnieje tylko jedna konfigu−
racja, w której wszystkie pchły są na jednym z psów,
ale aż 252 konfiguracje, w których 5 pcheł siedzi na
każdym z nich. I jest to najczęściej występująca moż−
liwość. Sytuacja, w której na pierwszym psie jest 6,
a na drugim 4 pchły, występuje 210 razy, a taka, że na
pierwszym jest 7, a na drugim 3, tylko 120."
Jestem ciekaw jak to obliczyc
4 paź 19:37
Mila:
Pomysł głupi, bo zakłada, że pchły są rozróżnialne ( ciekawe jak) i psy też , to akurat możliwe
Policzono tak:
| | | | 10! | | 5!*6*7*8*9*10 | | 6*7*8*9*10 | |
* | = |
| *1= |
| = |
| =252 |
| | | 5!*5! | | 5!*1*2*3*4*5 | | 6*20 | |
Układ − 6,4
układ−7,3
4 paź 20:16
Mila:
Dobry wieczór
Krzysiu
4 paź 20:17
Mila:
I cóż, już Cię nie nurtuje problem?
4 paź 21:01