funkcja liniowa
00000: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x−|4−2x|=2m ma dwa rozwiązania a) dodatnie
b) przeciwnych znaków.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak w ogóle zabrać się za takie zadanie, bo nie mam żadnej
koncepcji?
4 paź 19:03
5-latek:

Przeksztalcic to rownanie do postaci
−|4−2x|= −x+2m
|4−2x|= x−2m
na rysowac w ukladzie wspolrzednych wykres funkcji y= |4−2x|i y=x−2 i zobaczyc jakie bedzie m
Zauwaz ze po osi OY od (−2do 4) masz dwa rozwiazania dodatnie
od (4,
∞) dwa rozwiazania przeciwnych znakow
wiec wyznacz to m
4 paź 19:27
00000: dlaczego muszę narysować y=x−2 skoro tam jest x−2m?
4 paź 19:50
5-latek: Po to zeby byl punkt odniesienia
Zauwaz ze dla m=1 mmasz y= x−2 i masz tylko jedno rozwiazanie
Teraz wez np m=2 wobec tego y=x−2m= x−4 prosta y=x−4 nie ma w ogole punkow wspolnych z
y= |4−2x|
Wiec juz widzimy z eby byly dwa rozwiazania dodatnie to m musi byc <1 ale tez >−2 bo dla
m=−2
masz
y=x−2m to y=x−2*(−2)= x+4
Narysuj sobie wykres y=x+4 to zobaczysz ze nie bedzie dwox ch rozwiazan dodatnich tylko
jedna x=0 i drucie x>0
czyli naszse m∊(−2,1)
Wiec narysuj sobie kilka wykresow dla m z tego przedzialu
y=x−2m i podstzwiaj m
Teraz znaki przeciwnw to widzisz ze wykres funkcji y=x−2m musi lezec powyzej punktu (0,4)
wiec m ∊(−∞,−2)
4 paź 20:09
00000: Dziękuję!
5 paź 00:46