funkcja liniowa
00000: Dane sa funkcjie f(x)=3x+2m, g(x)=−x+10. Wyznacz wartosc parametru m,
których zbiór rozwiązań nierownosci:
a) f(x)>g(x) zawiera sie w zbiorze (4,+∞)
b) g(x)>=f(x) zawiera sie w zbiorze(−∞,7)
Robię to tak: np.w a)
3x+2m>−x+10
3x+2m+x−10>0
i potem za x wstawiam 4 i wychodzi m=−3 no i przedział dla m wg. mnie to(−∞.−3), a w odp. jest
(−∞,−3> dlaczego powinien być zamknięty? b) robie tak samo i też wychodzi dobrze, tylko
przedział
wychodzi mi zamknięty, a w odp.jest otwarty. Jak to zrobić, żeby było dobrze i czy ta metoda w
ogóle jest poprawna?
4 paź 18:46
00000: ?
4 paź 19:04
Mila:
1) 4x>10−2m
x>4
m≤−3
Sprawdzamy nierówność dla m=−3
f(x)=3x−6
3x−6>−x+10
4x>16
x>4 zgadza się.
6 paź 18:42