Trojkat prostokatny
Jakub: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 15 cm, a przeciwprostokątna jest
o 9 cm dłuższa od drugiej przyprostokątnej. Oblicz pole tego trójkąta oraz długość wysokości
poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego.
4 paź 18:36
Jack:

<Rysunek jest poglądowy>
z Pitagorasa:
15
2 + x
2 = (x+9)
2
225 + x
2 = x
2 + 18x + 81
...
x = 8
Długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego:
wiemy, że pole = 60, zatem można je wyrazić poprzez przeciwprostokątną i tą wysokość.
| | 1 | | 1 | |
P = |
| * h * (x+9) = |
| * h * 17 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | |
h = |
| P −−> h= ... −−> h = |
| | 17 | |
4 paź 18:49
Jakub: Dziękuję.
4 paź 18:52