Okregi -kąty
5-latek:

Przez punkt stycznosci dwoch okregow prowadzimy prosta przecinajaca jeden z nich w punkcie A a
drugi w punkcie B
Udowodnij ze styczne do tych okregow poprowadzone w punktach A i B sa rownolegle
W poprzednim zadaniu wykazalismy ze katy srodkowe oparte na lukach lezacych po przeciwnych
stronach wyznaczonych przez taka prosta
sa rowne
Wobec tego korzystajac z twierdzenia o kacie miedzy styczna a cieciwa (kat ten jest rowny
polowie kąta srodkowego
Stweirdzamy ze kąt DAC jest rowny kątowi CBF
Z tego wynika ze te stczne AD i FB sa rownolegle
4 paź 18:26
5-latek:
4 paź 21:34
iteRacja:
Witaj!
Proponuję sposób bez twierdzenia o kątach środkowych, o którym piszesz.
przez S1 oznaczam środek pomarańczowego okręgu
<ACS = <S1CB (kąty wierzchołkowe mają równe miary)
ΔACS równoramienny AS=SC (promienie) ⇒ <ACS = <SAC
ΔS1CB równoramienny CS1=SB (promienie) ⇒ <S1CB =<S1BC
a więc <SAC = <S1BC
<CAD= 90o − <SAC
<CBF= 90o − <S1BC
<CBF=<CAD
AD∥FB
4 paź 22:40
5-latek: dziekuje Ci
5 paź 08:14