Dane są punkty: A=(0, 1), B=(3, 0), C=(4,3), D=(1,4). Wykaż że czworokąt ABCD je
acocietoobchodzi: Dane są punkty: A=(0, 1), B=(3, 0), C=(4,3), D=(1,4). Wykaż że czworokąt ABCD jest kwadratem i
napisz równanie opisanego na nim okręgu
Aby czworokąt był kwadratem to |AC| = |BD| U |AC| jest prostopadłe do |BD|
No to wyznaczam prostą yAC oraz yBD, podstawiając dwa punkty i rozwiązując układ równań.
Wychodzą: y = 12x + 1 oraz y = −2x + 6
Proste są prostopadłe bo a1 * a2 = −1
Są też równe, bo z wzoru na dystans obliczam że wynoszą √20
Ale gdy próbuję obliczyć środek okręgu,(bo chyba można go obliczyć po punkcie przecięcia się
prostych),
to wychodzą mi ułamki:
y=12x + 1
y=−2x + 6
12x + 1 = −2x + 6
12x + 2x = 6 − 1 |*2
x + 2x = 10
3x = 10
x = 313
Dopiero korzystając z wzoru na połowę odcinka wychodzi poprawny wynik:
S=(42,42) = (2, 2)
co po podstawieniu pod równanie okręgu wraz z jednym z podanych punktów czworokąta daje
poprawny wynik:
(x−2)2 + (y−2)2 = r2
Pytanie brzmi dlaczego wyszedł mi zły wynik gdy chce obliczyć punkt przecięcia?
4 paź 18:07
Ajtek:
Masz bład rachunkowy przy mnożeniu przez 2.
4 paź 18:21
acocietoobchodzi: ................ dzięki ;−;
4 paź 18:24
5-latek: Mylisz się . Mam to gdzieś
4 paź 18:27