bbaw
Izzy: Witam, czy możecie polecić mi jakąś literaturę do nauki fizyki? Jestem na studiach, w szkole
średniej fizyka tylko rok, całkowicie zielony jestem. Studiuje na agh jak coś
4 paź 14:46
Jerzy:
David Halliday, Robert Resnick, Jearl Walker
4 paź 14:48
Izzy: Dziękuję napewno skorzystam
4 paź 15:05
4 paź 15:19
.: to co ty tam robisz na AGH bez znajomości fizyki
szok
4 paź 15:24
Jerzy:
Jest tam raptem 3 dni.
4 paź 15:28
iteRacja:
każdy kiedyś zaczynał, ci najbardziej wykształceni też...
4 paź 16:10
kochanus_niepospolitus:
bardziej szokujące jest to:
"w szkole średniej fizyka tylko rok"
Strach pomyśleć co Ci z wiejskiej zrobili z oświatą.
4 paź 16:56
iteRacja: Ci z Wiejskiej równają innych do siebie. Geografia, biologia, chemia przez rok...
4 paź 17:14
Migotka: Izzy, jak Ci idzie na tym AGH−u? Pytam bez cienia złośliwości..
7 kwi 21:36
Basia: Fizyki, chemii, biologii, geografii miało nauczyć gimnazjum.
Jak nauczyło, tak mamy
7 kwi 21:40
Migotka: Basia, także "ofiara"
podstawy programowej obowiązującej w latach 2013−2018(mogłam coś
pomylić)?
7 kwi 21:45
Basia: Na szczęście nie
7 kwi 22:12
Migotka: "Na szczęście" to trafne określenie
7 kwi 22:33
aniabb: jedni płaczą, że za dużo przedmiotów niekierunkowych...inni potem że za mało .... i tak nie
dogodzisz wszystkim...
jeśli ktoś nagle zmienia kierunek i zamiłowania to wtedy czuje na tyle potrzebę i chęć, że się
się sam doucza..
niema co współczuć ani się użalać
szkoła jaka by nie była i tak nie odwali za ucznia całej roboty
a przy obecnym dostępie do wszelakiej wiedzy nie jest czynnikiem ani ograniczającym ani
wspomagającym
8 kwi 13:26
ford:
wielu rzeczy nie nauczysz się tylko i wyłącznie z internetu, godzina fizyki w szkole to jest
parodia i użalanie jest uzasadnione
8 kwi 13:29
aniabb: a w innym poście ktoś niedawno użalał się że ma za dużo polskiego bo woli matematykę ...
jesli wybierają kierunek humanistyczny to mają zredukowaną fizykę i niech się teraz nie użala,
że wcześniej wybrał taki kierunek
8 kwi 13:40
Migotka: Zgodzę się, że nikt nikomu nic na siłę do głowy nie wbiję, ale według mnie abiturient powinien
wyjść ze szkoły z podstawową(minimalną) wiedzą ze wszystkich przedmiotów, które widnieją na
świadectwie, nie tylko z tych ulubionych. Wszystkim nie dogodzisz, ale żeby okrajać podstawę
progamową, kiedy wiedzy o świecie z czasem przybywa to lekka kpina. A jeżeli osoba 16 letnia
decydując się na jakiś profil w szkole średniej ma już wiedzieć jakie konkretnie studia
wybierze, bez późniejszej możliwości zmiany to nie jest to fajna sytuacja
8 kwi 21:02
Krzysiek60: Akuratnie ja to mam w 5 literach czy jest taka podstawa programowa czy inna
W czasach kiedy ja chodzilem do szkoly niestety rodzice nasi nie mieli na to wplywu
. Natomiast teraz rodzice nie powinni miec tego w 5 literach Moga spotykac sie z politykami ze
swojego regionu i naciskac na politykow
Wiec z tego co widac tego nie robia bo czy w sejmie slychac jakiegos polityka ktory by wystapil
w tej sprawie?
Ja nie slyszalem . czy to jest wygodne zeby ktos decydowal za nich ? tak jest wygodne
Ma sie swoje 500 plus i to wystarczy . Niech sie inni przejmuja .A co mnie to obchodzi
Niektorym uczniom to pasuje tez wiec o co kruszyc kopie
Brak spoleczenstwa obywatelskiego wychodzi na wierzch.
I nie ma co tutaj akuratnie na tym forum narzekac na to i sie tutaj irytowac bo to i tak sie
nie zmiani dopoki rodzice i starsza mlodziez ktora jest w samorzadach uczniowkich
nie rusza za przeproszseniem swoich 4 liter.
8 kwi 21:39
aniabb: Migotka ale nikt nie zabrania zmieniać ... ale jak zmieniasz to siadasz i po prostu
nadganiasz różnice programowe..
okrajanie podstaw ma na celu minimalizację wkuwania wiedzy encyklopedycznej (która jest na
kliknięcie) a rozwijanie myślenia i chęci zdobywania brakującej wiedzy samodzielnie
To co będzie najbardziej uczniom potrzebne po szkole to elastyczność i umiejętność szybkiego
przestawiania się i dostosowywania
8 kwi 22:15
Migotka: Ministerstwo edukacji narodowej chyba zrozumiało, że te genialne reformy−powstanie gim(co
jeszcze takie tragiczne
nie było) i zmiana tego jak wszystko hula w liceum takie genialne
nie są, bo od nowa nastąpiły wielkie rewolucje, które co prawda są krokiem w tył−−>8 klasowa
podstawówka
Nie chcę się pluć ani nikogo tutaj podburzać wstrzynaniem niekończących się
dyskusji, wewnętrza potrzeba ponarzekania na te eksperymenty i cyrki skłoniła mnie do
napisania
Jasne, umiejętność dostosowania się i ewentualne przebranżowanie to podstawa
na rynku pracy
8 kwi 23:15