Wielomiany
mmi: Wytłumaczy ktoś skąd to się wzięło (wielomiany)?
"Znajdź wszystkie wielomiany postaci x−b, przez które podzielny jest wielomian
W(x)=9x5−9x4−4x+4"
Doszłam do takiej postaci: W(x)=(x−1)(√3x−√2(√3x+√2)(3x2+2)
Dalej ma być tak: W(x)=(x−1)*3*(x−√2/√3)(x+√2/√3)*(3x2+2)
w(x)=(x−1)*3*(x−√6/3)(x+√6/3)*(3x2+2)
Kompletnie nie wiem skąd to się bierze, wytłumaczy ktoś? odp. W(x) jest podzielny przez
następujące wielomiany postaci (x−b): (x−1),(x−√6/3),(x+√6/3)
4 paź 13:58
kochanus_niepospolitus:
| | √2 | | √6 | |
(√3x − √2) = √3(x − |
| ) = √3(x − |
| ) |
| | √3 | | 3 | |
analogicznie z (
√3x +
√2)
i stąd masz te dwa dwumiany postaci (x−b)
4 paź 14:03
Jerzy:
Bo liczby: 1 , √6/3 , −√6/3 są pierwiastkami tego wielomianu, czyli: W(b) = 0
4 paź 14:03
mmi: Już rozumiem, wielkie dzięki!
4 paź 14:12