Wyjaśnienie metryk i przestrzeni metrycznych
Milan: Niech Rk będzie rzeczywistą k wymiarową przestrzenią liniową nad zbiorem R. W przestrzeni
tej wprowadzamy odwzorowanie
a) d(x,y) = √(x1−y1)2 + (x2−y2)2+....+(xk−yk)2
b) d(x,y) = |x1 −y1|+|x2−y2| +.....+|xk−yk|
c) d(x,y) = max{|x1−y1|, |x2−y2|,....,|xk−yk|}
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć o czym powyższy zapis mówi oraz jak sprawdzić aksjomaty definicji?
Czy muszę brać po kolei 1 linijkę i sprawdzać dla niej 3 aksjomaty?
4 paź 13:19
kochanus_niepospolitus:
powyższe podpunkty pokazują w jaki sposób wyliczana będzie odległość pomiędzy dwoma punktami
tejże k wymiarowej przestrzeni.
4 paź 13:57
kochanus_niepospolitus:
tak ... dokładnie tam masz zrobić (sprawdzić aksjomaty dla każdego podpunktu z osobna).
4 paź 14:01
Milan: Dziękuję za odpowiedź
4 paź 14:18