wzory skróconego mnożenia
mat: (y+2x)5−(y+2x)4 jest na to jakiś sposób czy po prostu trzeba po kolei liczyć?
4 paź 11:16
Jerzy:
= (y + 2x)4*[(y +2x) − 1]
4 paź 11:17
Blee:
a5 − a4 = a4(a−1)
(a+b)4 = (a+b)2(a+b)2
I liczysz
4 paź 11:17
mat: (y+2x)2(y+2x)2(y+2x−1)
teraz juz po prostu trzeba liczyc nic innego sie nie da juz zrobić?
4 paź 11:25
Jerzy:
To najprostszy zapis.
4 paź 11:39
mat: ten co podałem?
4 paź 11:49
Jerzy:
Tak, ten z 11:25
4 paź 11:51
mat: ok dzięki bo mam polecenie wykonaj wskazane dzialania i podany taki przyklad i nie wiem czy tak
to zostawicz czy wymnazac dalej
4 paź 11:53
Jerzy:
Hmm ... trochę dziwne zadanie ( pracochłonne )
4 paź 11:55