Równanie dwukwadratowe z parametrem
Ktosiek: Znaleźć rozwiązania rzeczywiste równania (1−m)x4 −2x2 + 1 = 0 gdzie m jest parametrem
rzeczywistym
4 paź 00:19
5-latek: Dla m=1
−2x2+1=0
2x2=1 to x2= 0,5 to x= ... lub x= ...
dla m≠1
Δ≥0
i x12≥0
x22≥0
4 paź 08:49
Jerzy:
Trochę nie tak.
m ≠ 1
t = x
2
(1−m)t
2 − 2t + 1 = 0
Δ = 4m
Δ ≥ 0 ⇔ m ≥ 0
| | 2 + 2√m | | 1 − √m | |
t1 = |
| = |
| |
| | 2(1−m) | | 1 − m | |
i dalej rozwiązania w zależności od m
4 paź 09:06
5-latek: j
ja rownania dwukwadratowe rozwiazuje od razu delta bez podstawiania z tym ze zamiast x1 jest
x12
i x2 jest x22
Ten sam sposob kiedys tez pokazywal Bogdan .
4 paź 12:54
Jerzy:
Nie o to chodzi. Po co nałożyłeś dwa ostatnie wrunki ?
4 paź 13:07
5-latek: Jesli x2<0 to nie ma rozwiazan .
4 paź 13:12
Jerzy:
Przeczytaj treść. Tam nie ma "określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru m" ,
tylko "znaleźć rozwiązania rzeczywiste"
4 paź 13:21