Planimeria
Maja:

Oblicz pole
powstałej figury.
Bardzo proszę o pomoc...
28 sty 16:45
gabi:
ta figura składa się z dwóch trapezów prostokatnych
wymiary trapezu to: a= r
1=4 b= r
2=8 h= r
1+r
2= 12
| | a+b | |
PF= 2* |
| *h= ( a+b)*h= 12*12= 144 [j2] |
| | 2 | |
28 sty 16:58
ula: oj wydaje mi się, że nie. Trapezy mają podstawy równoległe do siebie
28 sty 17:13
nnn:
28 sty 17:19
gabi:
Myślę,że tak

tylko
Maja niezbyt dokładnie podała rys.
28 sty 17:23
ula:

masz dwie takie same figury prostokąt o wykiarach r(4) i d
i trojkąt prostokątny o wymiarach d,R−r,R+r
z tego Δ wylicz d
d
2+(R−r)
2=(R+r)
2
d
2=
√128=8
√2
P=2{rd+
12d(R−r)]
28 sty 17:28
ula: gabi jeśli mają być to styczne to nie
28 sty 17:29
gabi:
Tak
ula 
masz rację ,źle popatrzyłam
28 sty 17:34
AS: Wtrącę swoje trzy grosze
Wynik podany przez Ulę jast poprawny
28 sty 17:40
Maja: dzięki wielkie

tak, wynik Uli się zgadza
28 sty 17:45