wykaż że poniższe funkcje są rówowartościowe
alaaa: y=3√x+4
28 sty 16:26
ORZEŁ: różno
28 sty 16:34
ORZEŁ: czy równo
28 sty 16:34
alaaa: równo
30 sty 21:42
Bogdan:
Jaka jest definicja funkcji równowartościowych? Jakie funkcje nazywamy równowartościowymi?
Pytania kieruję do alaaa, czekam na odpowiedź.
30 sty 21:45
alaaa: to taka funkcja która dla różnych argumentów przyjmuje takie same wartości
30 sty 21:48
Bogdan:
Czyli jest funkcją stałą?
30 sty 21:52
Bogdan:
ale funkcja stała ma wzór f(x) = a, gdzie a∊R
30 sty 21:54
alaaa: no ale jak to udowodnić
30 sty 21:57
Bogdan:
Podaj poprawnie treść zadania. Wydaje się, że chodzi o polecenie: "wykaż że poniższa funkcja
jest różnowartościowa".
30 sty 22:07
Bogdan:
Zadanie. Wykaż że funkcja f(x) = 3
√x + 4 jest różnowartościowa jest różnowartościowa.
Rozwiązanie.
Założenia:
1. x ≥ 0
2. x
2 ≠ x
1 ⇒ x
2 − x
1 ≠ 0
f(x
2) − f(x
1) = (3
√x2 + 4) − (3
√x1 + 4) = 3(
√x2 −
√x1) =
| | √x2 + √x1 | | x2 − x1 | |
= 38(√x2 − √x1) * |
| = 3* |
| ≠0 |
| | √x2 + √x1 | | √x2 + √x1 | |
ponieważ z założenia: x
2 − x
1 ≠ 0 i x
1 + x
2 > 0, co należało wykazać.
30 sty 22:23
Bogdan:
Jakieś chochliki mi wskoczyły, tekst się zdublował i niepotrzebna jest ósemka w treści
rozwiązania.
30 sty 22:25
puk: Jeszcze brakuje założenia , że x
1, x
2 ∊ D
f
30 sty 22:41
alaaa: dzięki
31 sty 13:36