Obliczyć granicę ciągu: p{n^2 8n-7}-n
Gharas: Obliczyć granicę ciągu: √n2+8n−7−n. Odpowiedź uzasadnić.
Czy ma ktoś z was pomysł na obliczenie tego ciągu i uzasadnienie?
28 sty 16:25
ORZEŁ: mam chyba pomysł
28 sty 16:35
28 sty 16:38
ORZEŁ: pomnóż licznik i mianownik przez
√n2+8n−7+n
otrzymamy
| n2+8n−7−n2 | | 8n−7 | |
| = |
|
|
| √n2+8n−7+n | | √n2+8n−7+n | |
z pod pierwiastka wyciągamy n i otrzymujemy
chyba tak powinno być ale nie jestem pewien
28 sty 16:39
gabi:
| √n2+8n −7 −n)( √n2+8n−7+n) | | n2+8n−7−n2 | |
| = |
| =
|
| √n2+8n−7+n | | √n2+8n−7+n | |
| | 8n−7 | | n(8−7n) | |
= |
| = |
| =
|
| | n(√1+8n−7n2+1) | | n√1+8n−7n2+1 | |
28 sty 16:41
Gharas: Dzięki serdeczne
28 sty 16:45
ORZEŁ: można zaoytać z jakiego sa poziomu te zadania

chodzi mi czy szkoła srednia czy studia ?
28 sty 16:48
Gharas: Studia, uczelnia ekonomiczna, 1 rok
28 sty 16:49