ss
Basia;): Mam takie zadanko mógłby mnie ktoś sprawdzić

Zbadaj monotoniczność ciągu:
Obliczając kolejne a1 a2 a3
Zakładam że : an>an+1
| | n+2 | |
an+1=wychodzi mi= |
| |
| | n+1 | |
... tutaj obliczenia
na końcu wychodzi mi takie coś:
| n2+5n+4 | |
| >0 jak mam udowodnić że ciąg jest malejący? |
| n(n+1) | |
28 sty 16:25
ORZEŁ: na końcu wyjdzie
czyli jest malejacy
28 sty 16:42
ula: basia zrobiłaś błąd w obliczeniu końcowym
ddoprowadź do wspólnego mianownika to wtedy skraca się n
2 i n zostaje
| 1 | |
| co jest liczbą zawsze dodatnią dlatego jest to ciąg malejący |
| n(n+1) | |
28 sty 16:47
gabi:
badasz znak różnicy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1−an= 1 + |
| −( 1+ |
| )= |
| − |
| =
|
| | n+1 | | n | | n+1 | | n | |
| | n−n−1 | | −1 | |
= |
| = |
| <0
|
| | n(n+1) | | n(n+1) | |
n(n+1) >0 dla każdego n€N+
więc a
n+1− a
n <0 −−− to ciąg jest malejący
28 sty 16:48
Basia;): aaa faktycznie dziękuję wszystkim
28 sty 16:55