matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
q
12312:
promien okregu o rownaniu x
2
+y
2
−2x+2y−10=0 ile jest rowny
28 sty 16:24
ula:
doprowadż do równania okręgu (x−a)
2
+(y−b)
2
=r
2
x
2
+y
2
−2ax−2by+c=0 −2=−2a a=1 2=−2b b=−1 −10=c c=a
2
+b
2
−r
2
−10=1+1−r
2
r=
√
12
28 sty 16:37