Kąt ACB jest kątem wpisanym w okrag i opartym na srednicy AB
Przy czym cieciwy AC i AB sa sobie rowne
W punkcie B wykreslono styczna do okregu ktora przecina przedluzenie cieciwy AC wpunkcie D
Obliczyc kąt ADB
Zrobilbym to tak
AC=AB to kąt CAB i CBA= 45o
Kat ACB= 90o jako kat wpisany oparty na srednicy AB
Kąt DBC= 45o (900−∡CBA= 45o
Kat zewnetrzny DCB trojkata ABC = 90o jako suma kątow wewnetrznych do niego nieprzyleglych
Stad ∡ADB= 45o
Za dużo kombinowania.
∡DAB = 45o
∡ABD = 90o
∡ADB = 180o − (90o + 45o)
Pozniej to wlasnie zauwazylem i juz nie chcialo mi sie poprawiac