wektory dalej, małe pytanie ;d
studentzadyche: Korzystając z pojęcia iloczynu skalarnego i wektorowego oblicz objętość równoległościanu
zbudowanego na trzech wektorach: 𝑎 =[1,1,0], 𝑏 =[0,1,2], 𝑐 =[2,1,1]
|a x b| * |c| tak ?
1 paź 22:04
jc: Nie.
Objętość = | (axb)c |
= | wyznacznik(a,b,c) |
(wyznacznik z z macierzy utworzonej z wektorów a,b,c)
1 paź 22:11
Mila:
Nie.
V=|(a→ x b→) o c→| wartość bezwzględna iloczynu mieszanego
Liczysz najpierw wyznacznik
ax ay az
bx by bz
cx cy cz
Otrzymasz liczbę: w
V=|w|
Oblicz, to sprawdzę.
1 paź 22:20
studentzadyche: Jeje, jak ja nawet na 1 dzień studiów nie poszedłem, zaraz to obliczę tylko pierwsze się nauczę
jak to się liczy !
1 paź 22:23
studentzadyche: Przepraszam za zajmowanie głowy, ale odpuszczę to sobie na dziś, za późno już na przyswajanie
wiedzy, ale znalazłem w internecie sposób w jaki to sie oblicza
1 paź 22:25
Adamm:
V=sqrt( | a•a a•b a•c | )
| a•b b•b b•c |
| a•c b•c c•c |
?
1 paź 22:27
Mila:
1 1 0 || 1 1
0 1 2 || 0 1
2 1 1 || 2 1
W=1 *1*1+1*2*2+0*0*1−(1*0*1+1*2*1+0*1*2)=
W=1+4−2=5−2=3
V=3
1 paź 22:29