matematykaszkolna.pl
Kąt srodkowy i wpisany 5-latek: rysunekmam taka sytuacje jak na rysunku Kąt srodkowy AOB jest oparty na luku AB zarowno niebieskim jak i zielonym Jak mam narysowac kat wpisany oprty na tym lukuaB?
1 paź 22:02
iteRacja: na łuku AB niebieskim jest oparty inny kąt środkowy niż na zielonym!
1 paź 22:04
Mila: Obierz dowolny punkt C na niebieskim i połącz z A i B. Obierz dowolny punkt D na zielonym i połącz z A i B.
1 paź 22:05
iteRacja: to są dwa kąty o różnych miarach i wnętrzach ⇒ inne kąty, choć oba środkowe
1 paź 22:05
5-latek: czyli musi byc zaznaczony jakos na rysunku ten kat srodkowy albo wpisany ?
1 paź 22:06
5-latek: rysunekChodzilo mi oto ze jesli narysuje kat wpisany na niebieskim luku to kat srodkowy musi byc oznaczony tak jak teraz na rysunku
1 paź 22:15
iteRacja: już zaznaczyłeś kolorami dwa różne kąty środkowe AOB, natomiast napisałeś kąt środkowy AOB jest oparty na luku AB zarówno niebieskim jak i zielonym żeby była jasność napisałam, że kąty są dwa, bo kąt ma być oparty tylko na jednym łuku to jest potrzebne, żeby było dla Ciebie oczywiste, że każdy z tych kątów ma "swoje" kąty wpisane ∡ACB, który narysowałeś nie jest oparty na niebieskim łuku
1 paź 22:19
iteRacja: 22:15 dobrze narysowałeś kąt wpisany dla zaznaczonego kąta środkowego ale one są oparte na zielonym łuku
1 paź 22:23
5-latek: rysunekDobrze wiec jak powinien wygladac rysunek do tego ? Gdzie powinien byc zaznaczony kat wpisany ? Kat srodkowy AOB zaznaczylem na rozowo To ze sa dwa katy srodkowe to wiem bo tak samo jak dwie polproste wychodzace z jednego punktu dziela plaszczyzne na dwa katy (wypukly i wklesly Tak samo tutaj dwa promienie OA i OB utworzyly nie tylko kat wypukly ale i wklesly .
1 paź 22:31
5-latek: Dobrze OK . zrozumialem
1 paź 22:32
Eta: rysunek
1 paź 22:37
5-latek: Dzieki Eta za rysunek
1 paź 22:41
5-latek: Dzieki Eta za rysunek
iteRacja: co jest oparte na którym łuku i gdzie umieścić kąt wpisany − to się bardzo często myli na początku emotka
5-latek: Wiem dlatego zapytalem emotka
1 paź 22:43
iteRacja: Eta czy to kąt <ADB nie powinien być oznaczony jako β?
1 paź 22:45
Eta: Racja .."iteRacja" emotka Źle mi się kreska narysowała emotka
1 paź 23:06
iteRacja: @ 5−latku ściągnij sobie tablice maturalne ze wzorami ze strony CKE https://www.cke.edu.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Informatory/2015/MATURA_2015_Wybrane_wzory_matematyczne.pdf tam jest przejrzysty rysunek do tw. o kącie środkowym i kącie wpisanym opartych na tym samym łuku i jest sporo innych tw. i wzorów, które się przez całą szkołę średnią przydają
2 paź 17:26
K: Super
2 paź 17:50