Sprowadź do najprostszej postaci [trygonometria]
house: Hej, mam odpowiedź, ale nie mam pojęcia co tu się wydarzyło.
| | 1−2sin2α | | sinα−sin3α | |
( |
| )( |
| )= |
| | sinα*cosα | | cos3α | |
| | 2(1−2sin2α) | | sinα(1−sin2α) | |
=( |
| )( |
| )= |
| | 2sinα*cosα | | cos3α | |
| | 1 | | 1−tg2α | |
=2*( |
| )*tgα=2*( |
| )=1−tg2α |
| | tg2α | | 2tgα | |
Nie rozumiem, jak to się zamieniło na tangensy. Ja tego nie widzę nawet po rozpisaniu tg2α

No i po co został rozszerzony ułamek?
1 paź 20:37
karty do gry : Pierwszy ułamek
1 − 2sin
2x = cos2x
2sinxcosx = sin2x
| cos2x | | 1 | |
| = ctg2x = |
| |
| sin2x | | tg2x | |
Drugi ułamek
1 − sin
2x = cos
2x
| sinx cos2x | | sinx | |
| = |
| = tgx |
| cos3x | | cosx | |
1 paź 20:39
kochanus_niepospolitus:
drugi ułamek
1−sin
2α = cos
2α
| | sinα | |
więc drugi ułamek to po redukcji: |
| = tgα |
| | cosα | |
pierwszy ułamek
1−2sin
2α = cos(2α)
2sinα*cosα = sin(2α)
| | cos(2α) | | 1 | |
więc pierwszy ułamek masz postaci: 2* |
| = 2ctg(2α) = 2 |
| |
| | sin(2α) | | tg(2α) | |
1 paź 20:40
karty do gry : W sumie dlaczego nie zostałeś przy sinx i cosx tylko zamieniłeś to wszystko na tgx ?
1 paź 20:40
house: Aaa, więc tak to działa

Dziękuję bardzo
1 paź 20:43
house: A to taka drobnostka w poleceniu iż tgα=c, dlatego zamieniłem
1 paź 20:44