wektory <3
studentzadyche: Oblicz pola podanych powierzchni:
(a) trójkąt rozpięty na wektorach 𝑎 =[1,−1,1], 𝑏 =[0,3,−2];
(b) równoległobok o trzech kolejnych wierzchołkach w punktach
A=(1,0,1) B=(3,−1,5) C=(−1,5,0)
(c) równoległościan rozpięty na wektorach 𝑝 ,𝑞 ,𝑟
a)
| | √21294 | |
Wyszło mi pole = |
| |
| | 78 | |
1 paź 20:32
studentzadyche: b) obliczam wektory BA i BC, następnie z definicji iloczynu wektorowego wiem, że BA x BC = v, a
|v| jest równa polu?
1 paź 20:35
studentzadyche: Jak mnie już z tym wspomożecie to daje Wam spokój, przynajmniej na dziś
1 paź 20:51
5-latek: No to laskawych mamy studentow
1 paź 20:54
studentzadyche: Studentów pierwszaczków, którzy chcą się przygotować dokładnie na nadchodzące zajęcia !
1 paź 20:56
Mila:
𝑎 =[1,−1,1], 𝑏 =[0,3,−2];
a) pole trójkąta
a x b:
i j k
1 −1 1
0 3 −2
a x b =−i+2j+3k
a x b=[−1,2,3]
=========
1 paź 21:09
Adamm: c) |(pxq)•r|
1 paź 21:19
Adamm: źle
c) 2|pxq|+2|pxr|+2|qxr|
1 paź 21:20
Mila:
Pole równoległoboku:
A=(1,0,1) B=(3,−1,5) C=(−1,5,0)
AB→=[2,−1,4]
AC→=[−2,5,−1]
AB→ x AC→=[2,−1,4] x [−2,5,−1]=[−19,−6,8]
P▱=√192+62+82=√461
1 paź 21:26
studentzadyche:

Mila, a te wektory to nie będą BA→ i BC →
1 paź 21:36
Mila:
Mogą być , wyjdzie to samo, sprawdź.
1 paź 21:51
studentzadyche: Dziękuję Milu, dziękuje Adammie, dzięki Wam życie jest piękniejsze !
1 paź 22:00
studentzadyche: A i plusik do egzaminu wpadnie bo zrozumiałem to
1 paź 22:00
Mila:
1 paź 22:02