logarytmy
marysia: log2 7−log2 63+log√236
zaczęłam robić coś takiego ale nie wiem czy dobrze
=log2 7−log2 32 − log2 7+log2 2 + log2 3
wiem że skrócą mi się log2 7 ale nie wiem co zrobić bo nie wychodzi mi poprawny wynik
wynik 4+log2 9
1 paź 20:17
kochanus_niepospolitus:
błąd
| | 1 | |
log√2 36 = |
| log236=2*log236 = 2(log24 + log29) = 4(log22 + log23) |
| | | |
1 paź 20:20
marysia: dziękuję bardzo, teraz powinno wszystko wyjść
1 paź 20:22
Janek191:
| | 7 | |
log2 7 − log2 63 + log√2 36 = log2 |
| + log20,5 36 = |
| | 63 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= log2 |
| + 2 log2 36 = log2 |
| + log2 362 = log2 |
| *362 =log2 144= |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
= log
2 ( 16*9) = log
2 16 + log
2 9 = 4 + log
2 9
1 paź 20:28