Rozwiąż układ równań
beti19: Rozwiąż układ równań:
a) metodą agebraiczną
b) metodą graficzną
czyli w pierwszym równaniu obliczam deltę ? i co pożniej
a może z drugiego równania robię tak
y=1+x i podstawiam do pierwszego równania ?
proszę pomóżcie jak zacząć

?
1 paź 20:03
kochanus_niepospolitus:

algebraicznie:
podstawiamy z pierwszego do drugiego równania:
x − (x
2−2x−1) = 1
x
2 −3x = 0
x(x−3) = 0
x=0 i y=−1 lub x = 3 i y = 2
graficznie ... patrz rysunek
1 paź 20:06
Jerzy:
Podstaw.
1 paź 20:06
Eta:

algebraicznie:
dodaj stronami otrzymasz:
x=x
2−2x−1+1 ⇒ x
2−3x=0 ⇒ x(x−3)=0 ⇒ x=0 v x=3
podstaw do drugiego otrzymasz
y= −1 v y=2
Odp:
(0,−1) , (3,2)
graficznie
y=x
2−2x−1 −−− narysuj parabolę W( 1,2) ramionami do góry
y=x−1 −−−− narysuj tę prostą
odczytaj współrzędne punktów wspólnych
Odp :
(0,−1), (3,2)
1 paź 20:12
Eta:
Wrrrrrrrrrrr ....
1 paź 20:13
kochanus_niepospolitus:
1 paź 20:13
beti19: bardzo wam dziękuję
kochanusniepospolitus Eta − prosiłam tylko o propozycję
jak zacząć a dostałam gotowe rozwiązanie zadanie
1 paź 20:22