5-latek: definicja
|x|=x dla x≥0
|x|=−x dla x<0
W tym przykladzie nalezy uwazac
bo
dla x≥2 |x−2|=x−2
| | 0 | |
ale czy moze byc ≥2? nie bo dla x=2 dostaniesz w liczniku 0 i wtedy |
| nie jest >1 |
| | cos tam | |
Poza tym dla x=2 masz niedozwolone dzielenie przez 0
wiec dla x>2 |x−2|= x−2
dla x<2 |x−2|= 2−x|
|x−1|= x−1 dla x>1
|x−1|= 1−x dla x<1
Masz takie przedzialy
x∊(−
∞,1)
x∊<1,2)
x∊(2,
∞)
| | 2−x | |
dla 1 przedzialu masz |
| >1 |
| | 1−x−1 | |
rozwiaz to
potem drugi i trzeci przedzial l na koncu suma rozwiaqzan