1 paź 19:39
Janek191:
Co obliczyć ?
Może należy rozwiązać nierówność ?
1 paź 19:41
zxc: to skoro wiesz co nalezy zrobic to po co się pytasz
1 paź 19:42
5-latek: No tak . Wydaje mu sie sie moze sie tak odzywac do kogos kto chce mu pomoc i zwrocil mu
(grzecznie uwage na to uwage )
I to jest prawdopodobnie student alb teraz nim bedzie bo dal nierownosc do rozwazania ktora
nie rozwiaze sie w liceum
Wstyd . Ode mnie pomocy tez nie dostaniesz chociaz ta nierownosc potrafie rozwiazac .
1 paź 19:47
zxc: O to chodzi, że jestem w 2 liecum i mnie czas goni bardzo, nie mam czasu się o takie rzeczy
kłocić
1 paź 19:50
Janek191:
| | 2 | |
x + 4 + |
| < 0 x ≠ − 1 |
| | x + 1 | |
| (x + 4)*( x + 1) | | 2 | |
| + |
| < 0 |
| x + 1 | | x+1 | |
| x2 + x + 4 x + 4 + 2 | |
| < 0 |
| x + 1 | |
( x + 3)*( x + 2)*(x + 1) < 0
Mamy x
1 = − 3 x
2 = − 2 x
3 = − 1
oraz
dla x = − 4 jest −1*(−2)*(− 3) = − 6 < 0
Szkicujemy wykres wielomianu w(x) = ( x + 3)*9x + 2)*(x + 1)
Odczytujemy z wykresu:
x ∊ ( −
∞, −3) ∪ ( − 2, − 1)
=====================
1 paź 20:14
zxc: o jejku, dziękuję bardzo!
1 paź 20:25
5-latek: i przepros ladnie .
1 paź 20:26
Eta:

1/ założenie x≠−1
możemy pomnożyć nierówność przez (x+1)
2>0
otrzymując
(x+4)(x+1)
2+2(x+1)<0
(x+1)[(x+4)(x+1)+2]<0
(x+1)(x
2+5x+6)<0
(x+1)(x+2)(x+3)<0 i rys. pomocniczy (wyżej..
odp:
x∊(−∞, −3)U(−2,−1)
1 paź 20:35
Janek191:
To ma już dwa sposoby


Pozdrowienia dla Ety
1 paź 20:37
Eta:

dla
Janka
1 paź 22:06