Własności wartości bezwględnej
Whale: Wykaż, że wartość bezwzględna ma następujące własności:
|x|=−|x| dla xeR
|xy|=|x||y| dla x i y eR
|x−y|n ≤ |xn − yn| dla x i y ≥0 i n e N
Proszę o pomoc w wykazaniu, znam te własności, używam ich, ale jak je wykazać?
1 paź 19:38
Janek191:
1 ) nie jest prawdą
Może powinno być I x I = I − x I ?
1 paź 19:40
Whale: Tak powinno być, przepraszam, źle napisałem
1 paź 19:43
kochanus_niepospolitus:
1)
dla x>0
|x| = x
|−x| = x
dla x<0
|x| = −x
|−x| = −x
1 paź 19:46
kochanus_niepospolitus:
2)
dla x,y > 0
|xy| = x*y = |x|*|y|
dla x,y <0
|xy| = xy = (−x)*(−y) = |x|*|y|
dla x>0 i y<0
|xy| = −xy = x*(−y) = |x|*|y|
dla x<0 i y>0
|xy| = −xy = (−x)*y = |x|*|y|
1 paź 19:48
kochanus_niepospolitus: 3)
dla x>y
|x−y|
n = (x−y)
n ≤ (x
n − y
n) = |x
n − y
n|
dla x<y
|x−y|
n = (−1)
n(x−y)
n = (y−x)
n ≤ (y
n − x
n) = −(x
n − y
n) = |x
n − y
n|
musisz wykazać, że:
dla x>y
(x−y)
n ≤ x
n − y
n −−− jesteś w stanie to zrobić
1 paź 19:55
Whale: Nie zrozumiałem 3), mogę poprosić o dodatkowe wytłumaczenie?
1 paź 20:22
kochanus_niepospolitus:
ale czego konkretnie nie rozumiesz? (3) nie jest dokończone ... musisz udowodnić to co
napisałem na samym końcu posta
1 paź 20:23
Whale: Druga linijka, przejścia (x−y)n ≤ (xn − yn), dlaczego tak zapisaliśmy?
1 paź 20:32
kochanus_niepospolitus:
toć Ci na końcu (posta) napisałem ... że MASZ TO UDOWODNIĆ
1 paź 20:33
kochanus_niepospolitus:
i się Ciebie zapytałem, czy jesteś w stanie to zrobić
1 paź 20:34
Whale: xn − yn = (x−y)(xn−1 + xn−2y1 + ... + yn−1)
Prawą stronę zapisałbym tak, dobry trop? Jeżeli nie, to nie wymyślę nic sam
1 paź 21:02
Blee:
To raczej do niczego Cie nie doprowadzi.
Zauwaz co nastepuje:
Niech x−y = k > 0
∃m x = k+m ∧ y = k−m
Wiec masz pokazac ze
kn ≤ (k+m)n − (k−m)n
1 paź 22:26
Blee: Oczywiście głupotę napisalem
2 paź 07:45