wektory i płaszczyzna
studentzadyche: Wektory 𝑎 =[4, 2, 3] oraz 𝑏 =[2,1,1] wyznaczają płaszczyznę P. Znajdź kąt zawarty między
wektorem 𝑐 =[1,1,1] a normalną do płaszczyzny P.
1 paź 19:12
studentzadyche: Iloczyn wektorowy a i b będzie normalną do płaszczyzny P ?
1 paź 19:14
Adamm: axb=[−1; 2; 0]
(axb)•c=|axb|*|c|*cosα
1 paź 19:17
Adamm: tak
1 paź 19:17
studentzadyche: v = a x b = [−1,−2,0] ? To jest ta normalna?
1 paź 19:18
studentzadyche: Adammie powoli, ja dopiero studia zaczynam, skąd potem obliczasz ten kąt, z jakiej zależności
1 paź 19:18
studentzadyche: A i potem korzystając z ilocznu skalarnego wiem, że między wektorem c i normalną v zachodzi :
c • v = |c||v|cosa
1 paź 19:20
Adamm: iloczyn skalarny to iloczyn długości i cosinusa kąta między wektorami
1 paź 19:20
Mila:
n
→=[4,2,3] x [2,1,1]=[−1,2,0]
c=[1,1,1]
Kąt między wektorem a płaszczyzną
| | n→ o c→ | |
cos(90−α)=sinα= |
| |
| | |n|*|c| | |
licz wg wzoru
1 paź 19:21
Adamm: Mila, sinus jest dla wektorowego
1 paź 19:22
Adamm: ah, kąt między płaszczyzną
źle przeczytałem
ale nie tego szukamy
1 paź 19:25
studentzadyche: |c||v|cosa =

? ten iloczyn skalarny, ale co z nim zrobić ?
1 paź 19:28
Adamm: a=[ax; ay; az]
b=[bx; by; bz]
a•b=axbx+ayby+azbz
mam współrzędne, więc mamy iloczyn skalarny
1 paź 19:30
studentzadyche: No tak, ale chodzi mi o to do czego to |c||v|cosa = przyrównałeś, że wychodzi tyle, bo mnożę
długości wektorów przez siebie i dostaje
√15cosα=
1 paź 19:31
Adamm: liczymy kąt między wektorem normalnym a c
kąt 90o−α to kąt między c a płaszczyzną
1 paź 19:35
Adamm: student, policz iloczyn skalarny według wzoru podanego przeze mnie
dostaniesz prawą stronę równania
1 paź 19:38
studentzadyche: A tym co ja wyliczyłem, nie wiem co się dzieje dalej
√15cosα= c • v
1 paź 19:39
Mila:
No tak, masz rację Adamie zrozumiałam , że chodzi o kąt między wektorem c a płaszczyzną.
Nieuważnie czytałam.
No, cóż może to też przyda się studentowi.
1 paź 19:39
studentzadyche: dostaję
[−1,−2,0] = √15cosα
I nie wiem co z tym zrobić
1 paź 19:39
Adamm: c=[1; 1; 1]
v=[−1; 2; 0]
c•v=?
masz to policzyć
podałem ci wzór 19:30
1 paź 19:40
Adamm: jak wektor może być równy liczbie...
1 paź 19:41
studentzadyche: O jezu, tam nie ma nawiasu, przepraszam, juz wiem
1 paź 19:41
studentzadyche: No właśnie, wektor nie może być równy liczbie
1 paź 19:41
Mila:
Trochę namieszałam to Ci policzę .
Kąt między wektorem c a normalną.
n
→=[−1,2,0] (umiesz to policzyć?)
c
→=[1,1,1]
| | n o c | | −1*1+2*1+0*1 | |
cosα= |
| = |
| |
| | |n|*|u| | | √12+22*√12+12+12 | |
1 paź 19:47
studentzadyche: Mam już, tam jeszcze źle obliczyłem iloczyn wektorowy a i b, teraz wszystko wyszło gites,
dzięki wielkie
1 paź 19:49