matematykaszkolna.pl
Wykazywanie 5-latek: rysunekDwa okregi przecinaja sie w punktach A i B Wykazac ze ich wspolna cieciwa AB jest prostopadla do odcinka O1O2 laczacego srodki tych okregow Trojkaty O1AO2 i O1BO2 sa przystajace na podsatwie cechy BBB O1A=O1B jako promienie AO2= B)2 tez jako prpnienie O1O2 wspolny dla obu trojkatow Stad mam ze α=β W trojkacie AO1B prosta O1c jest dwusieczna kata przy wiecholku wiec jest prostopadla do podstawy z tego mam ze AB⊥O1O2
1 paź 18:57
iteRacja: ΔAO1B jest równoramienny (tak jak napisałeś O1A = O1B promienie) i dlatego dwusieczna kąta ∡AO1B pokrywa się z wysokością poprowadzoną z wierzchołka O1 (czyli O1C) a jako wysokość jest prostopadła (z samego tego że jest dwusieczną nie wynika prostopadłość) O1C ⊥ AB tak samo dla Δ AO2B
1 paź 20:15
5-latek: Czesc emotka To znaczy mam napisane w ksiazce (przy trojkatach ze dwusieczna kata przy wiercholku trojkata jest jednoczesnie wysokoscia i srodkowa
1 paź 20:37
iteRacja: nie w każdym trójkącie (i nie przy każdym wierzchołku) dwusieczna kąta pokrywa się z wysokością i środkową w podręczniku na pewno masz podane dla jakich przypadków się pokrywają
1 paź 21:45
5-latek: iteRacja caly czas bylem myslami przy trojkacie rownoramiennym Takze w trojkacie rownobocznym
1 paź 21:48
iteRacja: aha, jeśli nie chcesz korzystać z tej własności to można inaczej: Δ O1CA i Δ O2CB są przystające (bkb) stąd ∡O1CA = ∡O1CB wiemy że te kąty są przyległe: czyli ∡O1CA + ∡O1CB = 180o a więc są proste: ∡O1CA = ∡O1CB = 90o
1 paź 21:54
iteRacja: to pamiętaj, że w trójkącie równoramiennym pokrywają się tylko dla kąta przy tym wierzchołku, w którym spotykają się równe ramiona
1 paź 21:58