Wykazywanie
5-latek:

Dwa okregi przecinaja sie w punktach A i B
Wykazac ze ich wspolna cieciwa AB jest prostopadla do odcinka O
1O
2 laczacego srodki tych
okregow
Trojkaty O
1AO
2 i O
1BO
2 sa przystajace na podsatwie cechy BBB
O
1A=O
1B jako promienie
AO
2= B)
2 tez jako prpnienie
O
1O
2 wspolny dla obu trojkatow
Stad mam ze α=β
W trojkacie AO
1B prosta O
1c jest dwusieczna kata przy wiecholku wiec jest prostopadla do
podstawy
z tego mam ze AB⊥O
1O
2
1 paź 18:57
iteRacja:
ΔAO1B jest równoramienny (tak jak napisałeś O1A = O1B promienie)
i dlatego dwusieczna kąta ∡AO1B pokrywa się z wysokością poprowadzoną z wierzchołka O1
(czyli O1C)
a jako wysokość jest prostopadła (z samego tego że jest dwusieczną nie wynika prostopadłość)
O1C ⊥ AB
tak samo dla Δ AO2B
1 paź 20:15
5-latek: Czesc

To znaczy mam napisane w ksiazce (przy trojkatach ze dwusieczna kata przy wiercholku trojkata
jest jednoczesnie wysokoscia i srodkowa
1 paź 20:37
iteRacja:
nie w każdym trójkącie (i nie przy każdym wierzchołku) dwusieczna kąta pokrywa się z wysokością
i środkową
w podręczniku na pewno masz podane dla jakich przypadków się pokrywają
1 paź 21:45
5-latek: iteRacja
caly czas bylem myslami przy trojkacie rownoramiennym
Takze w trojkacie rownobocznym
1 paź 21:48
iteRacja:
aha, jeśli nie chcesz korzystać z tej własności
to można inaczej:
Δ O1CA i Δ O2CB są przystające (bkb)
stąd ∡O1CA = ∡O1CB
wiemy że te kąty są przyległe: czyli ∡O1CA + ∡O1CB = 180o
a więc są proste: ∡O1CA = ∡O1CB = 90o
1 paź 21:54
iteRacja:
to pamiętaj, że w trójkącie równoramiennym pokrywają się tylko dla kąta przy tym wierzchołku, w
którym spotykają się równe ramiona
1 paź 21:58