1 paź 17:51
Blee:
Zauwaz, ze:
| | sin2x + cos2x | | 2 | |
Tgx + ctgx = |
| = |
| |
| | cosxsinx | | sin2x | |
Zastosuj ta wiedze do swojego zadania.
1 paź 17:54
Adamm: | | 2 | |
f(x+T)= |
| , T=const., T>0 i szukamy takiego T które będzie |
| | | |
najmniejsze
f(x)=f(x+T)
| | 4πx | | 4πT | | 4πx | |
sin( |
| + |
| )=sin( |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| 4πx | | 4πT | | 4πx | | 4πx | | 4πT | | 4πx | |
| + |
| = |
| +2kπ ∨ |
| + |
| =π− |
| +2kπ, k∊ℤ |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
T=cosnt. więc
| | 5 | |
T= |
| k <− najmniejsze dla k=1 |
| | 2 | |
1 paź 17:56
Paweł222: ok dzięki, już jarzę.
a dlaczego szukamy T najmniejsze?
i skąd jest ten wzór od Blee?
1 paź 18:09
Adamm: bo nie szukamy jakiegoś tam okresu, szukamy okresu podstawowego (czyli najmniejszego)
sin2x+cos2x=1 <− jedynka tryg.
sin(2x)=2sinxcosx <− znany wzór
1 paź 18:12
Adamm: najmniejszego, ale dodatniego, trzeba zaznaczyć
1 paź 18:15
1 paź 18:24
Adamm: nadal okresy?
jeśli tak, to ją zostaw
1 paź 18:25
Paweł222: 1+2sin(32(x+T))=1+2sinx+2kπ
32x+32T=32x+2kπ
32T=2kπ
3T=4kπ
T=43π
Czy to dobrze?
1 paź 18:31
Adamm: wynik dobry, rozwiązanie tragiczne
1 paź 18:37
Paweł222: a muszę brać pod uwagę
32x+
32T=π−
32x+2kπ
1 paź 18:43
Mila:
I sposób
T=2π okres zasadniczy g(x)=sinx
| | 2π | | 4π | |
T'= |
| = |
| − okres zasadniczy f(x) |
| | | | 3 | |
II z definicji
f(x)=f(x+T)=f(x−T), T≠0 − stała (niezależna od x)
| | 3 | | 3 | |
1+2*sin[ |
| (x+T)=1+2sin |
| x⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| x+ |
| T= |
| x+2kπ lub |
| x+ |
| T=π− |
| x+2kπ |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 3 | | 3 | |
| T=2kπ lub |
| T=π−3x+2kπ − T zależne od x, nie odpowiada |
| 2 | | 2 | |
k=1
1 paź 18:46
Paweł222: Czyli każdą odpowiedź gdzie T jest zależne od x muszę odrzucić?
1 paź 18:49
Mila:
Tak, jeżeli masz takie proste przykłady to korzystaj z I sposobu, chyba, że masz polecenie,
aby skorzystać z definicji okresowości.
1 paź 18:52