Jak ukazać że funkcja jest bijekcją
konusisko: Jak matematycznym sposobem ukazać że funkcja jest bijekcją?
Bo na pierwszy rzut oka widać iż funkcja poniżego linku jest bijekcją, ale jak to udowodnić
matematycznie?
Proszę o wytłumaczenie na przykładzie funkcji z poniższego linku
https://image.ibb.co/djL5bG/qwqw.png
1 paź 15:51
kochanus_niepospolitus:
funkcja jest bijekcją jeżeli:
∀x∊Df ∃{y∊{ZW} f(x) = y
∀y∊ZW ∃{x∊{Df} f(x) = y
∀x,z∊Df ∀{y∊{ZW} f(x) = y ∧ f(z) = y ⇒ x = z
∀x∊Df ∃{y,z∊{ZW} f(x) = y ∧ f(x) = z ⇒ y = z
i sprawdzasz czy wszystkie te warunki są spełnione
1 paź 15:55
konusisko: umiem wykazać że funkcja jest injekcją:
f(x1)=f(x2)
2x1+3=2x2+3
x1=x2
czyli jest injekcją
ale jak wykazać na chłopski rozum że jest subjekcją?
1 paź 16:06
kochanus_niepospolitus:
a co jeśli x
1 = −1

albo x
1 = 0
1 paź 16:07
konusisko: wtedy są wartości które funkcja x+3 nigdy nie przyjmie dla argumentów swojej dziedziny
1 paź 16:10
konusisko: 2x+3 mi oczywiście chodziło
1 paź 16:10
kochanus_niepospolitus:
na chłopski rozum (to nie być 'po matematycznemu' ):
funkcja g(x) = 2x+3 dla x∊R jest bijekcją, ponieważ mamy funkcję liniową o a≠0
funkcja f(x) spełnia warunek f(x) = g(x) dla prawie wszystkich x∊R,
dla x=−1 g(x) = 1 ; f(x) = 3
dla x=0 g(x) = 3 ; f(x) = 1
czyli wartość f(−1) = g(0) ∧ f(0) = g(−1)
jako, że g(x) jest bijekcją to wiemy, że nie istnieje żaden x2 taki aby g(x2) = 1 lub g(x2)
= 3 (o ile to nie jest x2 = −1 bądź x2 = 0)
więc iniekcja jest spełniona także dla f(x)
analogiczne rozumowanie dla suriekcji.
1 paź 16:11
kochanus_niepospolitus:

tak wygląda Twoja funkcja f(x)
1 paź 16:12
konusisko: wiadomo że każda funkcja liniowa oprócz stałej jest Suriekcją
1 paź 16:15
kochanus_niepospolitus:
konusisko −−− i ja na tym opieram dalszy wywód. Pamiętaj jednak, że f(x) NIE JEST funkcją
liniową

g(x) nią jest
1 paź 16:16
jc: Złożenie dwóch bijekcji jest bijekcją.
h(x)=x dla x≠0,1
h(0)=−1
h(−1)=0
g(x) = 2x+3
f(x) = g(h(x))
1 paź 16:21