Układ równań
sp33dy: Rozwiąż podany układ równań w zbiorze liczb rzeczywistych:
z2(8−y) = 2y (8−z)
2y2(yz−1) = 4 (8−y)
4 (8−z)=yz2(yz−1)
1 paź 15:48
kochanus_niepospolitus:
i problem polega na
1 paź 15:49
sp33dy: na rozwiązaniu tego układu w zbiorze liczb rzeczywistych. Nie wiem czego tu nie rozumiesz?
1 paź 15:51
kochanus_niepospolitus:
a pokaż swoje obliczenia ... pokaż co już dałeś radę zrobić
1 paź 15:55
sp33dy: Wiem, że y=z=2, ale nie wiem jak do tego dojść.
z pierwszego wyznaczyłem:
8−z = [z2 (8−y)]/2y
z drugiego:
yz−1 = 4 (8−y)/2y2
i wstawiłem do trzeciego:
4 *[z2 (8−y)]/2y = yz2 (4 (8−y)/2y2
i wychodzi tożsamość:(
1 paź 16:00
kochanus_niepospolitus:
masz 3 równania i dwie niewiadome ... podstawiając do jednego równania z dwóch pozostałych
MUSISZ dostać tożsamość (inaczej byłby to układ sprzeczny)
1 paź 16:02
sp33dy: wiem, że musi to wyjść, ale nie mam pojęcia jak...
jakbys mógł pomóc byłbym baaaardzo wdzięczny
1 paź 16:03
Adamm: z2(8−y)=2y(8−z) ⇔ 8z2−yz2+2yz=16y
2y2(yz−1)=4(8−y) ⇔ y3z=y2−2y+16
(8z−yz+2y)(y2−2y+16)=16y4 (z≠0)
−y3z+10y2z−32yz+128z=16y4−2y3+4y2−32y
(−y3z+10y2z−32yz+128z)(y2−2y+16)=y3z(16y4−2y3+4y2−32y)
(−y3+10y2−32y+128)(y2−2y+16)=y3(16y4−2y3+4y2−32y)
(y−2)(16y6+30y5+65y4+86y3+240y2+128y+1024)=0
y=2 lub 16y6+30y5+65y4+86y3+240y2+128y+1024=0
16y6+30y5+65y4+86y3+240y2+128y+1024 nie ma rozwiązań
(spróbuj coś ze wzorami skróconego mnożenia)
czyli mamy y=z=2
1 paź 17:35
Adamm: ta metoda rozwiązywania układów równań wielomianów 2 zmiennych
nazywa się metodą Fermata
1 paź 17:36
sp33dy: Dziękuję!
1 paź 22:54