z
zad: Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: A∪B,A∩B,A−B i B−A, jeżeli B⊂A,P(A)=0,8 oraz P(B)=0,5.
1 paź 15:35
kochanus_niepospolitus:
skoro B⊂A to:
A∩B = B
A∪B = A
B−A = ∅
oraz:
P(A − B) = P(A) − P(B)
Dalej chyba sobie poradzisz, prawda ?!
1 paź 15:38
kochanus_niepospolitus:
co do
P(A − B) = P(A) − P(B)
P(A − B) = P(A) − P(A∩B) w ogólnym przypadku, ale skoro B zawiera się w A to:
P(A − B) = P(A) − P(B)
1 paź 15:48
zad: jeśli A∩B jest zdarzeniem niemożliwym to ?
1 paź 15:57
kochanus_niepospolitus:
ale w jakim sensie ma być 'zdarzeniem niemożliwym'
1 paź 15:59
kochanus_niepospolitus:
skoro jest to 'zdarzenie niemożliwe' to A∩B = ∅ czyli zbiory A i B są ROZŁĄCZNE (nie posiadają
części wspólnej)
czyli przykładowo rzucamy kostką:
A −−− wylosujemy parzystą liczbę oczek
B −−− wylosujemy 5 oczek
1 paź 16:01
zad: | | 1 | | 2 | |
Oblicz P(A∪B) i P(A−B), jeżeli wiadomo, że P(A)= |
| , P(B)= |
| i A∩B jest zdarzeniem |
| | 4 | | 3 | |
niemożliwym.
1 paź 16:01
kochanus_niepospolitus:
no to P(AuB) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = P(A) + P(B) −
0 (bo zdarzenie NIEMOŻLIWE)
P(A−B) = P(A) − P(A∩B) = P(A) −
0 (bo zdarzenie NIEMOŻLIWE)
1 paź 16:14
zad: W pierwszej urnie jest 8 kul białych i 2 czarne, a w drugiej urnie sa 2 kule białe i n
czarnych.Prawdopodobieństwo wylosowania czarnej kuli z pierwszej urny jest o 0,2 mniejsze od
prawdopodobieństwa wylosowania białej kuli z drugiej urny. Oblicz n.
A−prawdopodobieństwo wylosowania czarnej kuli z pierwszej urny
B−prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli z drugiej urny
Druga urna n−liczba kul czarnych
Wszystkich kul:2+n n>2
tyle wiem
1 paź 16:47
kochanus_niepospolitus:
No i jeszcze wiesz, że:
1 paź 16:54