jak to skrócić
loll: jak rozwiązać to równanie tj. skrócić
f(x)= (sin2x)3−sin2x
1 paź 15:24
kochanus_niepospolitus:
t = sin2x ; t∊<−1;1>
f(t) = t
3 − t = t(t
2−1)
dalej sobie poradzisz
1 paź 15:25
kochanus_niepospolitus:
po drugie −− −to jest funkcja a nie równanie
1 paź 15:25
loll: − sin 2x cos2 2x
to jest w odpowiedzi, i nie bardzo wiem co mam zrobić z postacią wyżej wymienionej funkcji
1 paź 15:27
kochanus_niepospolitus:
(sin(2x))3 − sin2x = sin2x(sin2(2x) − 1) = sin(2x)*(−cos2(2x)) <−−− jedynka
trygonometryczna się kłania
1 paź 15:28
loll: dzięki. po wakacjach czas rozruszać szare komórki
1 paź 15:32