zad
matthew: Czesc,
mam takie zadanie:
sprowadz wyrażenie W do najprostszej postaci:
| | a + b | | a | | b | |
W = |
| [ ( |
| )12 − ( |
| )12] * |
| | 2b | | b | | a | |
NIe wiem jak mam to zrobić, w polowie sie juz gubię...
Za pomoc dziekuje
28 sty 16:02
ORZEŁ: pomagam
28 sty 16:25
ula: zrób to częściami
| | a12 | | b12 | |
II część |
| − |
|
|
| | b12 | | a12 | |
podstaw
| a+b | | a−b | | 1 | |
| * |
| * |
| *a12*b12
|
| 2b | | b12*a12 | | b+a | |
poskracaj
28 sty 16:30
gabi:
ok
28 sty 16:33
ORZEŁ: trudno to przepisać będe robić krokami dziele to na cztery fazy ( mnozenia)
1/b + 1/a = (a+b)/ab
z przedostatniego mnożenia wyjdzie ( ten duży ułamek)
mnożymy to co wyszło z pierwszym mnożeniem
teraz mnoże drugie wyrażenie ( to w nawiasie kwadratowym ) z ostatnim nawiasem
wyjdzie (a−b)
otrzymujemy
28 sty 16:33
matthew: Wszystko juz rozumiem

Dzieki jeszcze raz
A wiecie może, gdzie mogę znaleźć podobne przykłady na tej stronie?
28 sty 17:03
matthew: Mam jeszcze takie zadanie:
wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych uklad ma dokladnie jedno rozwiazanie:
{x
2 + y
2 −2x − 4y = 0
{y = x + m
nie wiem czy dobrze j zrobiłem...
OX: y = 0 OY: x=0
x
−2x = 0 y
2 − 4y = 0
Δ = 2 Δ = 4
x
1 = 0 y
1 = 0
x
2 = 2 y
2 = 4
m∊{−2, 0, 2, 4}
Czy może mam skorzystać ze wzoru na okrąg....?
Proszę o pomoc

Dziekuje
28 sty 17:53
Bogdan:
Można zadanie rozwiązać w różny sposób, np. wstawić y = x + m do równania okręgu
i wyznaczyć Δ, prosta jest styczną wtedy, gdy Δ = 0
Inny sposób:
Środek okręgu S = (1, 2), długość jego promienia r =
√5
| | |1 − 2 + m| | |
Odległość d od środka okręgu S do prostej: x − y + m = 0: d = |
| . |
| | √2 | |
| | |1 − 2 + m| | |
Ponieważ d = r, to |
| = √5 ⇒ |m − 1| = √10. |
| | √2 | |
Stąd obliczamy m: m = 1 −
√10 lub m = 1 +
√10
28 sty 18:10
gabi:
Witam

Najprościej skorzystać z odległości środka okręgu od tej prostej
d = r
o: ( x −1)
2+(y−2)
2=5 S( 1,2) r=
√5
prosta w postaci ogólnej: x −y+m=0
| | |1*1 2*(−1)+m| | |
d= |
| = √5
|
| | √1+1 | |
|m−1|=
√10
m−1=
√10 lub m−1= −
√10
odp:
m= 1+√10 lub m= 1 −√10
28 sty 18:14
gabi:
28 sty 18:18
matthew: wszystko mniej wiecej rozumiem... tzn wiem co skad wynika, natomiast zastanawia mnie w jaki
sposob doszliscie do wniosku, ze trzeba skorzystać ze wzoru na odleglosc punktu S od
prostej.....
Dzieki za pomoc

Wiecie moze, czy na tej stronie mogłbym znaleźć podobne zadania?
28 sty 18:49
matthew: Barzo proszę o wytłumaczenie....
28 sty 19:02
gabi:
z warunku zadania:
prosta musi być styczna do okręgu ( ma z nim tylko jeden punkt wspólny
syczność zachodzi , gdy odległość S od prostej =r
więc : d= r
28 sty 19:05
matthew: aha juz rozumiem. Wiesz może, czy tutaj mogłbym znaleźć podobne przykłady?.... żeby
poćwiczyć...
Dzieki
28 sty 19:08
matthew: Jak zapisać takie działanie, że trzy proste tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 4?
W taki sposób? a + a + 4r + a + 2*4r?
28 sty 19:11
matthew:

Mam takie zadanie:
Dany jest trapez rownoramienny ABCD o kącie ostrym miedzy przekątnymi i stosunku dlugosci
podstaw 1:3 Oblicz pole i obwod trapezu, jezeli wiadomo, ze dlugosc przekatnej jest rowna 12.
Nie jestem pewny czy dobrze narysowałem trapez i jego dane....
Dalej nie wiem jak zrobic....
wydaje mi sie, ze trzeba z układy obliczyć x i y
x + y = 12
... tutaj nie wiem...
Proszę o pomoc
28 sty 20:49
ORZEŁ: o kcie ostrym czy prostym
28 sty 20:53
matthew: aj sorki, o kacie ostrym, na rysunku mam zle
28 sty 20:57
matthew: prosze o pomoc
28 sty 21:05
matthew: ponawiam..
28 sty 21:21
matthew: ponawiam...
28 sty 21:41
matthew: prosze o pomoc
28 sty 21:52
gabi:
x+y=12 => y= 12−x. ,x€ (0,12)
3x = 12−x => x= 3 to y= 9
P= 2*PΔAEC + PΔAEB +PΔDEC = x*y*sin(180
o−α)+
12y
2 sinα+
12x
2sinα
P (trapezu)= dokończ już sam
28 sty 22:12
matthew: no ale jak to.... x przy przekatnej jest rowny x przy krotszej podstawie?
28 sty 22:21
gabi:

y=3x to x+3x= 12 => x= 3 => y= 9
28 sty 22:30
matthew: NIe rozumiem... co to jest x i y? czy są to przekątne, ktore razem daja 12, czy są to podstawy,
krotsza i dluzsza

prosze o wytlumaczenie....
28 sty 22:31
matthew: no wlasnie x i y to dwie czesci jednek przekatnej.
| | x | |
Ale w takim razie dlaczego zostały urzyte tutaj: |
| = {1}{3} − przecież to jest stosunek |
| | y | |
dwoch podstaw.... a zostaly oznaczone tak jak przekątne...
28 sty 22:33
matthew: użyte*
28 sty 22:34
matthew: | | 1 | |
nie rozumiem.... |
| to stosunek dlugosci podstaw, a nie przekatnej x, y.... |
| | 3 | |
28 sty 22:36
gabi:
ΔCED ~ Δ ABE w skali k=
13
28 sty 22:41
matthew: ok. juz rozumiem

ale w dalszym ciagu nie wiem jak obliczyc pole trapezu... nie znam dlugosci
podstaw....
28 sty 22:56
matthew: prosze o pomoc...
28 sty 23:09
matthew: ponawiam...
28 sty 23:20