s
kuba: W prostym modelu bieg zawodnika na 100 metrów wyobrażamy sobie jako złożony z dwóch etapów. W
pierwszym (tuż po starcie) biegacz porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym i osiąga
prędkość maksymalną vmax. W drugim etapie porusza się ruchem jednostajnym ze stałą prędkością
vmax. Zawodnicy Alto Bolton i Maurice Green starują w biegu na 100 m. Ich czasy reakcji
wynoszą odpowiednio ΔtB1=0,16 s i ΔtG1=0,1 s. Bolton przyspiesza na drodze ΔsB2=31,6 m i dalej
porusza się z prędkością vB=13M/S. Green przyspiesza na drodze ΔsG2 = 27,7 m i osiąga prędkość
maksymalną vG=13 m/s. Kto zwycięzy i jaki czas osiągnie. Który z zawodników prowadzi, gdy
stopery wskazują siódmą sekundę biegu? Jaka odległość dzieli na mecie zwycięscę od
przegrywającego? Czy wygrywający i przegrywający zmieniliby się rolami, gdyby ΔtG=0,16 s a
ΔtB=0,1 s? Obliczenia prowadź z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku.
1 paź 14:48
Blee:
Skoro osiagaja ta sama predkosc maksymalna, Green szybciej reaguje (czyli startuje) i na
krotszym dystansie osiaga maksymalna predkosc to bez liczenia wychodzi ze Green wygra i on
bedzie caly czas prowadzic.
1 paź 15:18