Okrag sieczna styczna
5-latek:

Z punktu A polozonego na okregu wykreslono cieciwe AB i styczna AC
Kat BAC= 23
o 12'
Symetralna cieciwy przecina okreg w punktach M i N
Obliczyc kąty trojkatow
1) AMB
2) ANB
Trojkaty AMb i ANB to trojkaty rownoramienne
Z twierdzenia o kącie miedzy styczna o cieciwa wynika ze kąt srodkowy AOB ma miare 46
o 24'
WObec tego w trojkacie ANB ∡ANB = 23
o 12' jako kat wpisany oparty mna luku AMB
wobec tego pozostale katy trojkata maja miare 180
o−23,12'= 146
o48' : 2= 78
o, 24'
Teraz trojkat AMB
Kat srodkowy oparty na luku ANB ma miare 360
0−46
o24'=313
o,36'
Wobec tego kat wpisany AMB oparty na luku ANB ma miare 156
o48'
Stad p[ozostale katy trojkata AMB maja miare 11
o36'
Odpowiedz mi sie zgadza ale czy dobrze popisalem te luki?