rysunek
matrix: Celem sprawdzenia prawidłowości działania migawki aparatu fotograficznego sfotografowano
spadanie kulki od punktu zerowego podziałki centymetrowej ustawionej pionowo, z czasem
naświetlania 0,05 s. Czy migawka zapewnia wymagany czas naświetlania jeżeli na fotofrafii
obrazu kulki mają postać ciemnej smugi o końcach pokrywających się z przedziałkami w skali 4
cm i 9 cm. Omów na podstawie rysunku.
1 paź 14:41
'Leszek:

S
9 = 0,09 m
S
4 = 0,04 m
g = 10 m/s
2
S
9 = gt
12/2 ⇒ t
1 =
√2S9/g
S
4 = gt
42/2 ⇒ t
2 =
√2S4/g
Δt = t
1− t
2 ≈ 0,0447 s
1 paź 17:38