d
zuza: Ciało poruszające się ruchem jednostajnie przyspieszonym, w czwartej sekundzie od rozpoczęcia
ruchu przebywa drogą równą 35 m. Z jakim przyspieszeniem porusza się ciało? Jaka jest jego
prędkość w końcu czwartej i dziesiątej sekundy ruchy? Jaką drogę przebywa ciało w ciągu
drugiej i piątej sekundy? Jaką drogę przebędzie ciało łącznie w ciągu drugiej i trzeciej
sekundy?d
1 paź 14:40
Janek191:
0,5 a 4
2 − 0,5 a 3
2 = 35 m
8 a − 4,5 a = 35
3,5 a = 35
=============
s
3 − 2 = 0,5 a *3
2 − 0,5 a*2
2 = 4,5 a − 2 a = 2,5 a = 2,5 *10 = 25 m
s
5− 4 = 0,5 a*5
2 − 0,5 a*4
2 = 12,5 a − 8 a = 4,5 a = 45 m
itd.
1 paź 14:58
'Leszek: jest takie twierdzenie : w ruchu jednostajnie przyspieszonym bez prędkości początkowej
odcinki dróg jakie przebywa ciało w kolejnych sekundach ruchu tworzą ciąg liczbowy
1 : 3 : 5 : 7 : 9 : 11 ......( kolejne liczby nieparzyste )
1 paź 17:17