niewiemocochodzi
zuza: Ciało poruszające się ruchem jednostajnie przyspieszonym przebyło w szóstej sekundzie ruchu
drogę s = 22 m. Jaką drogę przebyło to ciało w pierwszych sześciu sekundach ruchu, a jaką w
następnych sześciu sekundach? Prędkość początkowa wynosiła 0.
1 paź 14:38
Janek191:
s = s
6 − s
5 = 0,5 a ( 6
2 − 5
2} = 5,5 a
5,5 a = 22
s
6 = 0,5 a*6
2 = 18 a = 18*4 = 72
s
6 = 72 m
=========
S
12 = 0,5 a*12
2 = 72*a = 72*4 = 288
więc
s
12 − 6 = 288 m − 72 m = 216 m
================================
1 paź 14:46