wyrażenia wymierne
Smutny słaby uczeń: Rozwiąż nierówność:
| | 1 | |
Odpowiedź to: x należy (−6 ; − |
| ) |
| | 2 | |
1 paź 14:37
5-latek: Najproscie to
wlasnosc wartosci bezwzglednej
|a|<b to a<b i a>−b
wiec rozwiaz dwie nierownosci
| 3x+7 | | 3x+7 | |
| <1 i |
| >−1 |
| x−5 | | x−5 | |
potem czesc wspolna rozwiazan
Oczywiscie pamietaj o zalozeniu x−5≠0 bo masz nierownoosc
1 paź 14:48
Jerzy:
Witaj

5 wykluczamy z innego powodu
1 paź 15:05
Smutny słaby uczeń: zrobiłam z tego układ nierówności noi wyszło 3x
2 − 8x − 35 < 1 i większe od −1. z tego
| | 7 | |
równania obliczyłam delte i wyszły mi pierwiastki x= − |
| i x=5. x co ma się nijak do |
| | 3 | |
odpowiedzi.
1 paź 15:07
5-latek: WItaj

dzielenie przez 0
Napisalem tak bo mialem w glowie inne zadanie z forum
1 paź 15:08
Jerzy:
A skąd masz funkcję kwadratową ?!
1 paź 15:10
Mila:
| | 3x+7 | |
| |
| |<1⇔|3x+7|<|x−5| /2 |
| | x−5 | |
x−5≠0⇔x≠5
9x
2+42x+49<x
2−10x+25 i x≠5
8x
2+52x+24<0 /:4
2x
2+13x+6<0 parabola skierowana do góry
Δ=169−48=121
| | −13−11 | | −13+11 | | 1 | |
x= |
| =−6 lub x= |
| =− |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
1 paź 19:02