s
co: Rowerzysta jadący z prędkością 7,2 km/h zaczął jechać coraz szybciej ze stałym przyspieszeniem,
aż do osiągnięcia prędkości 7,2 km/h po czasie 20 s. Jaką drogę przebył rowerzysta?
1 paź 14:35
Janek191:
Popraw treść zadania

!
1 paź 14:39
co: *aż do osiągnięcia prędkości 36 km/h
1 paź 15:09
Blee:
1) zamien predkosc na m/s
1 paź 15:15
Janek191:
t = 20 s
więc
s = v
1*t + 0,5 at
2 = 2*20 + 0,5*0,4*20
2 = 40 + 80 = 120
W tym czasie rowerzysta przebył drogę 120 m.
1 paź 15:15
Blee:
Janek ... przyspieszenie nie musi byc liczone ... wystarczy wyznaczyc srednia predkosc
poruszania sie
1 paź 15:20
kochanus_niepospolitus:
Swoją drogą ... to przylazł tutaj i chyba zadania z fizyki z całego semestru wrzucił
1 paź 15:21